Melkproductie van koeien verhogen met IoT

K
oeien en technologie twee verschillende werelden? Ontdek hoe goed ze elkaar aanvullen en hoe boeren IoT gebruiken om de melkproductie te verhogen.

Wereldwijd drinken maar liefst 6 miljard mensen melk. Om hierin te voorzien zijn er natuurlijk talloze koeien en melkveehouders nodig. Over heel de wereld hebben melkveehouders vaak grote aantallen koeien te verzorgen. Onder verzorgen verstaan we onder andere voeren, zorgen voor goede leefomstandigheden en noem maar op. Dit werk alleen al is vaak erg veel, daar komt dan nog bij dat boeren alle koeien goed in de gaten moeten houden. Het werk als melkveehouder is dus niet eenvoudig.

Je werkt met levende dieren, wat veel onzekerheid met zich meebrengt. Van de ene op de andere dag kan de situatie geheel anders zijn, door bijvoorbeeld zieke koeien of een verminderde melkproductie bij bepaalde dieren. Het controleren vereist veel focus. Wanneer bijvoorbeeld een koe ziek is, moet op tijd actie worden ondernomen, zodat niet de hele kudde ziek wordt. Boeren zetten alles op alles om een maximale melkproductie te houden. Maar, dat is in de praktijk lastiger gezegd dan gedaan. 

Koeien geven melk, het is een proces van puur natuur zou je haast zeggen. Toch kan slimme technologie de boer én de melkproductie enorm ondersteunen. Je dacht waarschijnlijk al, wat doet een artikel over koeien op de IoT Academy website? Dat zal hierna wel duidelijk zijn. Maak kennis met IDA, ofwel de Intelligent Dairy Farmers Assistant. Dit is een IoT systeem die de boer helpt om de koeien nog beter te verzorgen en melkproductie hierdoor te optimaliseren. Een echte assistent van de melkveehouder dus!

Hoe werkt het?
Het IDA systeem gebruikt data om gedrag van koeien te voorspellen, dit gebeurt zodanig dat het systeem ziektes twee tot drie dagen eerder signaleert dan de boer dit kan. Hierdoor kan eerder geanticipeerd worden, door bijvoorbeeld een zieke koe snel apart te zetten, zodat over het algemeen het herstel sneller gaat en bovendien de rest van de kudde minder kans op eventuele besmetting heeft, wat antibiotica bespaard en zorgt dat de melkproductie op pijl blijft.

Maar, om deze voorspellingen te kunnen doen heeft het systeem natuurlijk data nodig. Deze zal dus vergaard moeten worden. Dit gebeurt met sensortechnologie die op de halsband van de koe is bevestigd, een zogenaamde 3D versnellingsmeter. Deze sensor analyseert de bewegingen van een koe en kan zo gedrag en uiteindelijk gedragspatronen herkennen en zelfs voorspellen. Hiervoor wordt TensorFlow machine learning ingezet, een systeem die steeds slimmer wordt naarmate meer data geanalyseerd is. 

Zoals gezegd kunnen hiermee onder andere ziektes en andere afwijkingen voorspeld worden, een wereld van verschil dus. Het begint bij het analyseren van allerlei verschillende gedragsvormen zoals eten, herkauwen, drinken, staan, spelen en lopen. Hierin herkent IDA dus een bepaald patroon en ziet het precies wat voor ziekte een koe zou kunnen hebben. De boer wordt vervolgens gewaarschuwd en ontvangt een melding op de smartphone. 

Het TensorFlow systeem is door Google ontwikkeld en open source. Bijzonder is dat dit een ‘machine-learning’ systeem is en dus steeds meer leert en slimmer wordt. Het gaat echt het gedrag van de dieren herkennen naarmate de tijd vordert. Boeren kunnen zo veel efficiënter werken en bovendien meer melk produceren. Daarnaast geeft dit systeem de dieren ook een beter leven, doordat ze echt zorg op maat krijgen. De koeien blijven gezonder en veel meer op hun gemak.

Wereldwijd zijn er momenteel één miljard mensen betrokken bij melkproductie. Genoeg mogelijkheden en ruimte voor verbetering dus. Met IDA kan dit niet efficiënter, maar ook duurzamer. De toekomst van melkproductie is een samenwerkingsverband waarin boer en technologie samenwerken en elkaar naadloos aanvullen.

Partner worden van de IoT Academy?

Neem contact met ons op en ontdek hoe jouw organisatie ook onderdeel kan worden van ons IoT Academy ecosysteem.

Neem contact op