BAM & KPN werken samen om sneller te innoveren met smart home constructies

K
PN, een van Nederlands grootste telecommunicatie bedrijven, werkte samen met een van Europa's grootste constructie bedrijven, BAM, om een slimme IoT oplossing te bedenken op het gebied van constructies en elektronica.

Het begon allemaal met een IoT innovatie workshop bij de IoT Academy in Rotterdam. Tijdens deze co-creatie sessie brainstormden KPN en BAM over smart home constructies.

Tijdens dit innovatie proces, gebruikten ze lean startup principes, om het project in korte beheersbare fases in te delen. Dit zorgde ervoor dat innovaties snel opeenvolgend achter elkaar konden plaatsvinden. Met het Minimum Viable Product dat ontwikkelt werd, kon vervolgens snel in de markt getest worden, wat niet alleen resulteerde in kostenbesparing, maar ook een hoop tijdswinst opleverde.

De samenwerking tussen BAM en KPN resulteerden in twee werkende prototypes. Binnen drie maanden, creëerden, ontwikkelden en testten ze een 'slim raam' en 'slimme bouwplaats'.

Slim raam:
Bij deze innovatie werden in het frame van een raam sensoren geïntegreerd. Deze sensoren verzamelen informatie over de omgeving, zoals weersveranderingen gedurende de dag. De data wordt geanalyseerd, zodat op basis hiervan suggesties gedaan kunnen worden aan huiseigenaren hoe ze hun gedrag kunnen verbeteren. Zo krijgt een huiseigenaar een suggestie indien de ramen gesloten dienen te worden, omdat door de kou de verwarming staat de loeien of krijgt iemand juist een suggestie om het raam open te doen wanneer het CO2 niveau in een ruimte te hoog wordt.

Slimme bouwplaats:
Het concept wat hiervoor ontwikkelt werd, zorgt ervoor dat bouwplaatsen voortaan duurzamer en efficiënter zullen zijn. Er werden sensoren op een het stroomnet via een 'zwerfkast' aangesloten, zodat de verbruikte stroom nauwkeurig kon worden geregistreerd en geanalyseerd. Op basis hiervan werd het mogelijk om een beter idee te krijgen van het energieverbruik dat gebruikt wordt op een bouwplaats.

KPN speelt een belangrijke rol in het mogelijk maken van deze innovaties dankzij haar connectiviteit diensten. Deze innovaties zullen naar verwachting van grote invloed zijn op omgevingsmanagement. Met IoT Academy kunnen we niet wachten om te zien hoe deze innovaties zich verder zullen ontwikkelen.

 

Partner worden van de IoT Academy?

Neem contact met ons op en ontdek hoe jouw organisatie ook onderdeel kan worden van ons IoT Academy ecosysteem.

Neem contact op