Gezond eten uit eigen moestuin, dankzij geautomatiseerde machine

D
e toekomst van tuinieren komt steeds dichterbij. Eerst konden alleen grote bedrijven gebruik maken van dure apparatuur om tuinieren te automatiseren. Maar dankzij slimme innovatie, is deze technologie sinds kort ook toegankelijk voor de gewone burger.
 

Wat is Farmbot?
Farmbot is een geautomatiseerde landbouwmachine waarmee iedereen gemakkelijk zijn eigen ‘smart’ moestuin kan creëren en bewerken met de bijgeleverde app. Farmbot maakt gebruik van hardware die zich kan verplaatsen om zo op de millimeter precies zaadjes te planten, deze zaadjes water te geven, het vochtigheidsniveau van de  aarde te detecteren en om onkruid te verwijderen. Daarnaast maakt Farmbot ook gebruik van een camera om het onkruid te detecteren en om de gezondheid van de plantjes bij te houden.

Voor wie is Farmbot? 
Farmbot kan worden ingezet voor commercieel gebruik, persoonlijk gebruik en voor onderzoeken. Met een afmeting van slechts 1,5m X 3m is het mogelijk om Farmbot binnen, buiten of zelfs op het dak te plaatsen.

Hoeveel kost het?
Hoewel de Farmbot iets aan de dure kant is (rond de  € 3500,-), heb je de investering binnen drie tot vijf jaar al terug. Met de Farmbot kweek je onder de juiste conditities namelijk precies genoeg om alle behoeftes van één persoon te vervullen. Zo hoef je voor groente niet meer naar de supermarkt, maar haal je voortaan eten gewoon lekker uit je eigen moestuin!

De webapplicatie
Met de Farmbot applicatie bestuur je jouw eigen moestuin gemakkelijk via de computer, tablet of telefoon. De webapplicatie zorgt ervoor dat het ontwerpen van je moestuin lijkt op een spelletje, waardoor de app snel en makkelijk te begrijpen is. Daarnaast is Farmbot Open-Source, zodat je als developer gemakkelijk zelf add-ons kunt toevoegen.

Community
Naast het delen van de code, zijn ze bij Farmbot ook erg open over de hardware en hoe men de onderdelen zelf zou kunnen maken. Zo staat er op hun website welke onderdelen met een 3D printer te maken zijn en hoe je andere onderdelen kan maken met een lasersnijder. Toch nog moeite? Farmbot heeft zijn eigen gemeenschap waar duidelijke stappenplannen staan. Deze dichte gemeenschap was vanaf het begin betrokken bij het ontwerpen en testen van Farmbot.

De Toekomst
De eerste partij Farmbots zal worden geleverd vanaf februari 2017. Met het tot nu toe opgehaalde crowdfundingsbedrag van 1 miljoen dollar, ziet de toekomst voor het bedrijf Farmbot er goed uit. Wij zijn benieuwd hoe Farmbot de foodsector gaat veranderen en of straks iedereen zijn eigen moestuin in zijn achtertuin heeft staan. Wij kijken volop uit naar deze ontwikkelingen en blijven Farmbot op de voet volgen.

Partner worden van de IoT Academy?

Neem contact met ons op en ontdek hoe jouw organisatie ook onderdeel kan worden van ons IoT Academy ecosysteem.

Neem contact op