Fokker IoT Challenge: hoe maak je een fabriek slim?

F
okker Technologies is een bedrijf werkzaam in de luchtvaartindustrie en is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van vliegtuigsystemen. In 2015 besloot het bedrijf naar buiten te treden en deel te nemen aan de IoT Academy Smart Factory Challenge in de hoop nieuwe inzichten te werven over hoe de fabriek in Hoogeveen omgevormd kon worden tot een slimme IoT fabriek.

Er waren drie uitdagingen voor Fokker waar deelnemers aan konden werken:

  1. Hoe kan Fokker middelen en halffabrikaten volgen gedurende het proces?
  2. Hoe maak je medewerkers slimmer en efficiënter?
  3. Hoe kan Fokker gereedschap het best volgen?

De winnaar van de Fokker Challenge was Ming Chan, dit waren zijn oplossingen voor deze uitdagingen:

1: Slimme identificatie

Tijdens het fabricageproces beschikken sommige werknemers niet over de juiste kwalificaties om aan een product te mogen werken of zijn sommige medewerkers niet up-to-date met de laatste procedures. Met behulp van gezichtsherkenning, goedkope hardware en open-source software is het mogelijk om gebruikers te identificeren en toe te staan om verder te gaan. Wanneer ze geen toestemming krijgen door het systeem, wordt een manager gewaarschuwd.

2: Inventarisatie en procesmanagement

Chan was verbaasd over hoe een high-tech onderneming als Fokker nog steeds met ouderwetse logboeken kan schrijven om de inventaris in het magazijn op te nemen. Zijn 'Smart Stick' idee verlost het bedrijf van papierwerk, het handmatig opschrijven van dingen en opzoeken van producten die over de datum zijn.

3: Gereedschap in de gaten houden

Chan bedacht iets slims om bij te houden waar medewerkers met gereedschap uithangen. Daarnaast wordt er ook niet meer handmatig gecontroleerd of een product aan de kwaliteitsnormen voldoet. Dankzij slimme IoT oplossingen gebeurt dit nu vol automatisch.

Voor meer informatie over de Fokker Smart Factory Challenge bekijk onderstaande video:

 

Partner worden van de IoT Academy?

Neem contact met ons op en ontdek hoe jouw organisatie ook onderdeel kan worden van ons IoT Academy ecosysteem.

Neem contact op