Gemeente Amsterdam zet slimme IoT oplossing in

M
omenteel proberen veel steden zich verder te ontwikkelen tot een Smart City. Een Smart City bestaat uit allerlei slimme applicaties, zoals parkeerplaatsen, prullenbakken of lantaarnpalen die met elkaar en met de stad kunnen communiceren. Ook Amsterdam is gefocust op het worden van een smart city en is net begonnen met een Smart Light test rond de Amsterdam Arena.

Met deze slimme lantaarnpalen wil de gemeente Amsterdam energie besparen. Zo zouden de lichten alleen kunnen schijnen als er iemand in de buurt is. De lichten reageren op de behoeften van de omgeving: bij mist schijnen ze harder.

Naast het besparen van energie wil de gemeente Amsterdam deze slimme lantaarnpalen ook gebruiken om informatie te verzamelen over burgers en leefomgeving. Zo meten ze straks de luchtkwaliteit, geluidsniveau en in sommige gevallen zullen ze ook een camera bevatten. Ook zullen de lantaarnpalen een speaker en een microfoon bevatten zodat een ordehandhaver of een hulpdienst voorbijgangers aanwijzingen kan geven bij een noodgeval. 

De luchtkwaliteitsmetingen zouden straks voor persoonlijk advies kunnen zorgen voor astmapatiënten. Zo kunnen patiënten via hun smartphone informatie kunnen krijgen over welke straten ze beter kunnen vermijden.

Een eerste test van de smart lantaarnpalen zal zeer binnenkort van start gaan bij winkelcentrum De Amsterdamse Poort en een nabijgelegen woonwijk. Wij kunnen niet wachten op de toekomst, en hoe deze Smart Lights en zijn applicaties zich verder zullen ontwikkelen.

Partner worden van de IoT Academy?

Neem contact met ons op en ontdek hoe jouw organisatie ook onderdeel kan worden van ons IoT Academy ecosysteem.

Neem contact op