Hoe Breda Internet of things inzet om vuurwerkoverlast tegen te gaan

I
n de donkere maanden van het jaar ervaren veel mensen en dieren overlast door vuurwerk. Om vuurwerkoverlast te voorkomen heeft KPN de kracht van Internet of things ingezet. Door data gestuurde beslissingen te maken kan vuurwerkoverlast beter worden gehandhaafd.

Breda is een van  de eerste steden in Nederland die zich waagt aan de nieuwe ‘smartcity technologie’ van Munisense. Het werkt middels een akoestisch detectiesysteem met een LTE-M connectiviteit. Via dit meetsysteem  kan de locatie en het aantal decibels worden bepaald. Deze Munisense detectiesystemen staan via LTE-M met elkaar in contact, waardoor deze informatie kan worden geanalyseerd en patronen kunnen  worden ontdekt die; de handhaving van vuurwerk moeten vermakelijken, veiligheid moeten verbeteren en overlast moeten verminderen.

Als er een vuurwerkbom wordt afgestoken krijgen handhavers, binnen 10 seconden, een melding op hun telefoon. Handhavers zien niet alleen de locatie, maar ook de kracht van de bom. Het systeem werkt als een extra paar oren.


De data is niet alleen realtime maar ook historisch, waardoor een flinke database wordt opgebouwd. Dit systeem wordt niet alleen gebruikt tijdens oud en nieuw, maar gedurende het hele jaar. Dit zorgt ervoor dat er trends en patronen kunnen worden herkend, wat verder moet helpen om overlast te kunnen voorkomen.


Door het maken van data-gedreven keuzes word Breda, leefbaarder en veiliger. Het inzetten van deze sensoren is een eerste stap in het realiseren in een smartcity-ecosysteem. Door samen te werken met verschillende vooruitstrevende partijen kan verzamelde data worden benut om steden iedere dag slimmer te maken.


Partner worden van de IoT Academy?

Neem contact met ons op en ontdek hoe jouw organisatie ook onderdeel kan worden van ons IoT Academy ecosysteem.

Neem contact op